5 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MEMBELI MEDICAL CARD

5 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MEMBELI MEDICAL CARD

5 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MEMBELI MEDICAL CARD
*****************

# 1: APAKAH PERLINDUNGAN2 YG TERKANDUNG DALAM PELAN PERUBATAN ANDA?

Memilih pelan kesihatan boleh menjadi tugas yang mengelirukan dengan pelbagai jenis pelindungan perlindungan kesihatan di pasaran. Apatah lagi perkara2 tambahan (juga dikenali sebagai RIDERS). Semua pelan perubatan mempunyai satu perkara yang sama, iaitu untuk menyediakan bantuan kewangan untuk bil kemasukan ke hospital, untuk pembedahan atau rawatan perubatan.
Terdapat dua jenis pelan kesihatan yang boleh anda pilih, bergantung kepada keperluan anda:

a) Insurans Perubatan, Hospitalisasi dan Pembedahan jangka panjang: Pelan perubatan asas yang meliputi kos rawatan hospital dan kos rawatan berikutnya (post hospitalisation.)

b) Pendapatan Harian Hospital (Hospital income): Pelan perlindungan kewangan yang memberikan anda pendapatan harian semasa dimasukkan ke hospital. Pelan ini lebih bermanfaat bagi mereka yg berniaga. Kerana jika seorang peniaga dimasukkan ke hospital, perniaagan mereka terjejas dan pendapatan harian juga akan terjejas.

# 2: ADAKAH PELAN PERLINDUNGAN SAYA AKAN MELINDUNGI KESEMUA KEBARANGKALIAN PENYAKIT & KECEDERAAN?

Jawapan mudahnya ialah ya. Pelan perubatan anda meliputi kos rawatan penyakit kritikal. Walau bagaimanapun, kos rawatan yang tinggi dapat menghabiskan seluruh LIMIT TAHUNAN pelan perubatan anda, sehingga tidak ada perlindungan lg di masa hadapan. Di sinilah pelan CRITICAL ILLNESS muncul. Pelan CRITICAL ILLNESS adalah dasar yang berasingan dan tidak ada kaitan dengan pelan perubatan anda. Pelan CRITICAL ILLNESS ialah sejenis RIDER yang menawarkan pampasan tunai sekiranya pencarum diserang penyakit kritikal. Kebanyakan orang cenderung untuk mengabaikan kebarangkalian menghadapi masalah kesihatan yang serius seperti penyakit kritikal. Diagnosis penyakit kritikal memungkinkan anda menghadapi bebanan dan tekanan yang amat berat – seseorang perlu mengambil masa yg lama untuk memberi fokus kepada proses pemulihan sepenuhnya, atau terpaksa mengeluarkan wang simpanan yg selama ini anda kumpul, atau mencairkan segala asset2 untuk tujuan rawatan, terapi atau peralatan perubatan di rumah.

# 3: PATUTKAH SAYA MENGAMBIL PELAN YANG PALING MURAH?

Sebaik sahaja anda telah memutuskan jenis perlindungan perubatan yang anda inginkan, Perkara seterusnya yg harus difikirkan adalah harga pelan perubatan anda, yang juga dikenali sebagai Monthly Contribution anda. Jumlah yang sumbang setiap bulan bergantung kepada tiga perkara: DEDUCTIBLES, KO-TAKAFUL dan ANNUAL LIMIT anda.

• SUMBANGAN: SUMBANGAN adalah harga yang anda bayar sebulan untuk pelan perubatan anda, tanpa mengira sama ada anda menggunakannya atau tidak. Kos tabarru’ boleh berbeza-beza bergantung pada deductible anda.

• DEDUCTIBLE ialah bayaran pendahuluan yang anda perlu buat untuk semua kos penjagaan kesihatan anda sebelum Insurans/Takaful tersebut mula melindungi. Pelan yang mempunyai DEDUCTIBLE yg tinggi bermaksud anda bertanggungjawab untuk bayaran pendahuluan yang lebih besar daripada kos penuh penjagaan kesihatan awal anda. Tetapi ada baiknya, kerana anda membayar premium bulanan yang lebih rendah. Setelah memenuhi deductible anda, penanggung insurans/operator takaful akan membayar bahagian baki kos tersebut. Opsyen ini sangat sesuai untuk mereka yg stabil dari segi kewangan dan tidak mempunyai tanggungan.

• KO-TAKAFUL/CO-INSURANCE : adalah peratusan caj perubatan yang anda bayar, manakala kos yang lain dilindungi oleh pelan perubatan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai 20% Ko-takaful anda hanya membayar 20% daripada setiap bil perubatan, dan pelan kesihatan anda meliputi 80%.

• HAD TAHUNAN/ANNUAL LIMIT: Had tahunan adalah jumlah maksimum yang boleh anda tuntut daripada syarikat insurans anda dalam setahun. Ini adalah perkara paling penting yg harus anda titik-beratkan. Had limit ideal yang disyorkan adalah bermula dari 150k dan keatas.

# 4 ADAKAH PELAN PERUBATAN SAYA MELINDUNGI PENYAKIT YG SEDIA ADA?

Terdapat syarat-syarat tertentu yang tak termasuk dalam pelan perubatan anda, yang disebut PENGECUALIAN UTAMA/MAJOR EXCLUSION. Pengecualian utama boleh merujuk syarat bahawa pelan tidak akan meliputi perkara2 seperti:

• Penyakit yang sudah sedia ada, iaitu keadaan yang anda ketahui sebelum permulaan coverage perubatan yg baru. Kebanyakan pelan perubatan mempunyai TEMPOH MENUNGGU/WAITING PERIOD untuk keadaan yang sedia ada. Kemungkinan yg ada sekiranya pemohon mempunyai penyakit sedia ada ialah polisi anda akan dikenakan BEBANAN/LOADING, PENGECUALIAN/EXCLUSION untuk penyakit itu dan juga penyakit yang mungkin berkait, ataupun lebih malang lagi permohonan anda mungkin akan DITOLAK/DECLINE.

Lebih baik merujuk kepada kontrak dasar untuk senarai penuh pengecualian.

# 5 PERLUKAH SAYA MEMBAYAR DAHULU UNTUK KEMASUKAN HOSPITAL?

Antara salah faham terbesar mengenai pelan perlindungan perubatan ialah anda tidak perlu membayar satu sen pun untuk rawatan dan kemasukan. Ini sememangnya persepsi yang tidak tepat. Sebaliknya ramai berpendapat, “mengapa saya perlu bayar kemasukan saya ke hospital sedangkan saya sudah ada medical card?
Baca dengan teliti yer saudara saudari sekalian. Walaupun penanggung insurans menawarkan kad perubatan yang menyediakan coverage dan akses untuk rawatan, namun Medical Card anda bukanlah jaminan bahawa proses itu akan 100% cashless. Sesetengah kemasukan hospital memerlukan yuran kemasukan atau pemprosesan pendahuluan. Ada sesetengah hospital pula meminta anda membayar deposit walaupun anda mempunyai Medical Card. Caj deposit yg dikenakan bergantung kepada hospital. Polisi pelan perubatan adalah polisi yg kita harus miliki utk sepanjang hidup kita. Seandainya baru aktif dalam setahun, ianya sebenarnya masih baru. Jika masih dalam tempoh satu tahun dan berlaku kemasukan hospital, anda masih dinasihatkan utk bersiap sedia dengan tunai sekiranya pelan perubatan anda tidak berfungsi sebagai Cashless. Jika punca kemasukan anda ke hospital itu perlu disiasat, kemungkinan anda perlu membayar dahulu dan akan menuntut semula selepas selesai siasatan.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat. Rancanglah kewangan anda demi masa depan. Semaklah Pelan perubatan anda dan rujuklah pada Perunding yang bertauliah.